Pages

Friday, August 05, 2011

::home made v.1::


camana dengan puasa korang?! hari ni dah masuk hari ke-5 berpuasa. semoga korang semua masih ada stamina yang kuat utk berpuasa dan berterawikh.

entry ni senarnya saje je nak share salah satu menu/ juadah berbuka. ni kira feveret aku jgk la. kuih ni namanya pulut sekaya. kalo orang tranung panggil 'tok haji serban'. aku pun pelik dgn nama ni. katanya kuih ni dapat nama tu sebab rupa dia lebih kurang pak haji pakai serban.

sikit citer pasal kuih ni. kuih ni ada 2 lapis, bahagian atas adalah sekaya. dan bahagian bawah adalah pulut. sekaya kat bahagian atas tu xde la rasa mcm sri kaya yang kita sapu atas roti tu. cuma rasanya je yang manis mcm sri kaya. nak wat sekaya tu kita guna telur dan gula melaka. kalo nak bagi ummph skit rasa, tambahkan asen vanila.

citer layer bawah plak, ia adalah bahagian pulut. pulut tu kita kukus cam biasa, cuma kalo boleh masukkan skit santan supaya rasa tu berlemak skit. kalo nak bagi cantik, pulut tu kena mampatkan elok2 dlu sebelum tuang sekaya utk kukus tu. kalo x, sekaya akan masuk dlm pulut n nampak x cantik la.

haaa...itu lah dia citer pulut sekaya home made..kalo korang boleh wat sendiri lagi elok daripada beli kat bazar ramadhan. tapi kalo malas nak wat, beli je la...okes...selamat berpuasa.....

2 comments:

  1. wah buat sendiri.
    err..1st time dgr kuih ni -.-

    ReplyDelete
  2. fa-in:org rumah buat kan...:D ade sejenis lg kaler hijau kat atas.tp senarnya nama lain...

    ReplyDelete